Anställning och praktik

Känn dig själv sa Sokrates och det gäller även att som arbetsgivare se organisationens styrkor, svagheter och behov. Alla oavsett funktionsnedsättning är olika. Tänk igenom vilken kompetens ditt företag eller arbetsplats behöver och leta efter en person med IF som matchar behoven. Anställningen ska vara en win win!

Spetskompetens eller social kompetens? Att anställa en person med funktionsnedsättning kan vara en stor möjlighet till utveckling. När en känd hamburgerkedja anställde personer med IF som måltidsvärdar märkte de att vinsten ökade medan personalomsättningen minskade. Trivsel och social kompetens är viktiga på de flesta arbetsplatser. En person med IF kan också ha outnyttjad spetskompetens för att bre smörgåsar, skanna dokument, lösa problem på okonventionella sätt eller att hålla ordning i gymmet. En ny person kan tillföra nya och fler perspektiv, erfarenheter och kunskaper, och ökad mångfald berikar arbetsplatsen för alla. Mångfald bidrar positivt till både arbetsmiljö och produktion, vi tycker att det är dags att även personer med IF räknas in i mångfaldsbegreppet!

Det finns en rad olika sätt som en arbetsplats kan ta in nya kollegor med IF. Lönebidragsanställning är den vanligaste för fasta arbeten, men att ta in praktikanter via kommuners dagliga verksamheter kan vara ett bra sätt testa och lära känna talanger.

Läs mer i fördjupningsavsnittet.

Här kan du både läsa mer om anställningar

Gör plats!

Försäkringskassan